Асистирана репродукция

За първи път в България двойките с репродуктивни проблеми, одобрени от Фонда за асистирана репродукция, ще имат възможност да преминават ин витро процедура от последен клас, която сериозно увеличава шанса за успешна бременност. С помощта на технологични достижения, подбираме не само най-жизненоспособния, но и структурно най-здравия сперматозоид в следствие на 16 000 увеличение на изображението. Това се постига с високотехнологичния метод – IMSI, който не се покрива за момента от Фонда за асистирана репродукция. Ние ще го прилагаме безплатно като стандарт при първите 1 000 двойки, одобрени от фонда.

60% от случаите на неизяснен инфертилитет се дължат на ендометриоза, показва медицинската статистика. Започваме да прилагаме рутинни ендоскопски техники след първичен диагностичен преглед, с особено внимание при жени с няколко неуспешни опита ин витро. Прилагането на тези техники може да доведе до спонтанно забременяване.

При желание на пациентите, имаме възможност да предложим и генетична предимплатанционна диагностика на ембрионите, включваща прочитане на целия геном.

Нашият нов екип включва високоспециализирани експерти в областта на асистираните репродуктивни технологии, майчино-феталната медицина, генетиката, имунологичната медицина, мъжкият инфертилитет и ембриологията.

Само в рамките на няколко месеца успяхме да внедрим последните технологични достижения в областта на ин витро процедурите, пренаталната диагностика и майчино-феталната медицина.

Бъдещите майки ще могат да се възползват от възможностите на последно поколение 4 D ултразвуков апарат Voluson E8 BT 12 Expert, който дава възможност да се проследят всички органи и системи в най-малки детайли и да се определят и най-минималните тревожни промени в най-ранен етап от бременността.

За първи път у нас, при определени фетални проблеми, ще предприемаме и ендоскопска интервенция, за преодоляването им още по време на бременността.

Стартираме и СНИП микрочипов анализ в нашата генетична лаборатория. С негова помощ използваме натрупаните данни от разчетения човешки геном, за да установим дали има промени в генетичния материал на новооплодената яйцеклетка. Така всяка бройна аномалия на хромозомите може лесно да се установи от апарата, като например Синдром на Даун, на Клайнфелтер, на Патау и др.

Вярваме, че успешните ин витро процедури са резултат от работата на екип, изграден от високоспециализирани експерти, високо ниво на технологично оборудване, подкрепено от адекватна инфраструктура и хармонизизиране на дейността на звената по геномна медицина, майчино-фетална медицина, медицинска имунология и мъжки инфертилитет. Нашата цел не е ин витро на всяка цена, а бебе вкъщи.

TESE / MESA / PESA

Mикрохиругична биопсия на тестиса (TESE), микрохиругична биопсия на епидидима (MESA) или перкутанна биопсия на епидидима (PESA) се прилага, когато при партньора липсват сперматозоиди и по преценка на уролог-андролог. Под обща венозна или местна анестезия се взима микроскопично парченце или аспират от тестиса, в което се търсят сперматозоиди. Намерените сперматозоиди могат да се криоконсервират и да се използват при за ин витро оплождане чрез метода ICSI.

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната или така наречената интраутеринна инсеминация е процедура, при която сперматозоидите се обработват и се инжектират директно в матката на пациентката. При обикновен сексуален контакт само част от сперматозоидите успяват да достигнат до женския генитален тракт. Чрез вътрематочната инсеминация се увеличава броят на сперматозоидите, достигнали фалопиевите тръби, където се осъществява оплождането. Най-подходящият момент за инсеминиране се определя от овулацията. Процедурата е приложила при резултат от спермален анализ в норма или с леки отклонения и проводимост на маточните тръби.

Метод на класическо ин витро оплождане (IVF)

Ин витро оплождането е метод, при който в лабораторни условия зрелите яйцеклетки се събират със сперматозоидите на партньорa (или избран донор), за да се оплодят. При класическото ин витро (IVF) селектирани сперматозоиди се накапват в средата с яйцеклетките и така престояват от 6 до 18 часа при температура 37оC в инкубатор. На 18-тия час яйцеклетките се проверяват за признаци на оплождане.

Методът ICSI

При методът ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection) под микроскопски контрол в цитоплазмата на яйцеклетката се инжектира единичен жизнен сперматозоид с помощта на специална техника. Това се прилага, когато причината за безплодието е свързана със силно изразен мъжки фактор – силно намален брой и подвижност на сперматозоидите; има имунологични причини за стерилитет или оплождането по класическия IVF метод не дава резултат.

Методът IMSI

Методът IMSI(Intracytoplasmic morphology selected sperm injected) е подобен на метода ICSI. При него се използва DIC микроскопия и оптично увеличение на образа с имерсионен обектив – над 16 000 пъти. Това позволява прецизен анализ и фин подбор на най-добрите сперматозоиди в зависимост от подвижността и морфологичните им особености преди ICSI. Благодарение на това може да се подбере не само жизненоспособен, но и морфологично качествен сперматозоид. Този метод се прилага при неуспешна бременност без видими причини, неуспешно оплождане след ICSI, при пациенти с висок процент на сперматозоиди с лоша морфология или ДНК фрагментация.

Подходът при избор на метод за асистирана репродукция е индивидуален за всеки конкретен случай. Екипът на Сектор за АРТ ще препоръча най-подходящия за Вас метод.

Ембриони и ембриотрансфер

Оплодените яйцеклетки се наричат ембриони и тяхното развитие се наблюдавано през следващите дни. На третия ден след оплождането добре развиващият се ембрион достига 8-клетъчен стадии, на петия ден – стадий бластоцист. Ембриотрансферът има за цел поставянето на ембрионите в маточната кухина и може да се извърши от 2 до 5 дни след пункцията на фоликулите. Поставянето на ембрионите в матката се извършва под ултразвуков контрол, докато пациентката е в положение като за обикновен гинекологичен преглед. С помощта на спекулум, лекарят достига до маточната шийка и внимателно въвежда тънък катетър, зареден под микроскопски контрол с ембриони. Процедурата е безболезнена и напомня усещането при вземане на цитонамазка. Останалите ембриони могат да бъдат замразени и безопасно съхранени във времето.

Асистирано излюпване (Assisted hatching)

Асистираното излюпване е метод , при който ембриона се обработва, когато това е наложително, с цел успешно имплантиране в лигавицата на матката при ин витро процедура.С помощта на специализиран софтуер и прецизна лазерна система Zonapellucida(ембрионалната обвивка)се изтънява или пробива безопасно под микроскопски контрол, за да може ембриона по-лесно да излезе от нея и да се имплантира. Този метод се използва само при определени индикации: висока плътност (дебелина и твърдост) на обвивката на ембриона; 3-4 неуспешни имплантации на ембриони, напреднала репродуктивна възраст, в комбинация с предхождащи неуспехи, или при размразени ембриони.

Замразяване на репродуктивни клетки

Репродуктивните клетки могат да бъдат безопасно съхранени при ниска температура -в среда на течния азот – 196оС. Криосъхранението на тези деликатни клетки започва с тяхното замразяване – към средата с клетки се добавят криопротекторни вещества, които ги предпазват от увреждане при ниски температури, след което се потапят в течен азот. В това състояние клетките могат да останат за неопределен период време, без тяхната жизненост и преживяемост да се увреди.

Замразяване на сперматозоиди

Криосъхранение на сперматозоиди се извършва при различни случаи: Преди лъчелечение или химиотерапия, които биха довели до сериозни нарушения в сперматогенезата; преди хирургична интервенция на мъжката полова система; когато предстои ин витро процедура, а на партньора се налага да отсъства в деня на пункцията; при затруднения при отделянето на сперматозоиди заради стрес и притеснение; при сериозни отклонения от нормата след спермален анализ и когато пациентът желае да съхрани семенния си материал.

Замразяване на яйцеклетки

Яйцеклетката е уникална клетка по своето устройство и функция, за това изисква специални условия за обработка преди замразяване. Използва се метода витрификация – бързо замразяване. Криосъхранение на яйцеклетки се препоръчва и прилага преди лъче-или химиотерапия, тъй като това би увредило функцията на яйчници; при пациентки които планират бременност и  раждане на дете на по-късен етап от живота си; при пациентки, прикоито яйчниците намаляват своята функция преждевременно.

Замразяване на ембриони

Качествените ембриони, които не са трансферирани, могат да бъдат замразени. Витрификацията е най-често използваният метод на замразяване. Криосъхранението на ембриони предоставя възможност за повторен трансфер в следващ цикъл, в случай че след трансфер на свежи ембриони не е постигната бременност. Понякога се налага замразяване на всички ембриони, тъй като не е препоръчителен ембриотрансфер в настоящия цикъл – при развитие на хиперстимулационен синдром, полип в матката или кървене. Тези ембриони ще се използват за трансфер след известно време.

Надежда за бебе : Клиника Малинов набира донори за яйцеклетки. За повече информация : 02 965 57 11
Провери Резултати