Оперативна Гинекология

Мини инвазивни оперативни методи

Това са минимално инвазивни оперативни техники за диагностика и терапия на определени заболявания свързани с женското безплодие. Целта е да уточним причината довела до стерилитет и да коригираме проблема, което в някой от случаите води до спонтанно забременяване след това.

 

Трансвагинална лапароскопия

История
През 1998 Gordts, S., Campo, R., Puttemans,P. и колеги прилагат метод наречен трансвагинална хидролапароскопия за изследване на тубо-овариалните структури при инфертилни пациенкти без очевидна патология. Последвахме примера на една от водещите репродуктивни клиники в Белгия и юни, 2012та година, за първи път в България в клиника Малинов приложихме трансвагиналната лапароскопия. Имаме честта да сме сред първите три центъра в Европа прилагащи успешно този метод. От тогава сме изключително щастливи да споделим, че около 32% от пациентките с поликистоза на яйчника и ендометриоза успяха да забременеят спонтанно – без прилагането на допълнителни техники за асистирана репродукция.
Какво представлява метода ?

Трансвагинална лапароскопия (TVL) е нова и минимално инвазивна техника за пряко визуализиране и оценка на яйчниците и фалопиевите (маточните) тръби при инфертилни пациенкти или пациенкти със стерилитет и/или тазова болка. При пациентки с поликистоза на яйчника или ендометриоза, трансвагиналната лапароскопия може да се използва като оперативен метод за лечение. Тя е единствената техника, която позволява прякото изобразяване на тубо-овариалните структури в нормалното им положение. Следователно, тази процедура дава възможност за извършване на по-добра и по-точна проверка на репродуктивните органи и позволява на лекарите да поставят бърза и точна диагноза с цел да се вземе решение за подходящо последващо лечение.

Процедурата се извършва с помощта на ” пункция” през влагалищтната стена зад шийката на матката с помощта на фин инструмент, създаден специално за целта. Прониква се в коремната кухина с тънка оптика снабдена с камера, което позволява визуализация на тубо-овариалните структури. Изследването се извършва под анестезия с топъл и стерилен разтвор. Процедурата завършва с тест за проходимост на маточните тръби. Трансвагиналната лапароскопия е по-малко инвазивна, отколкото конвенционалната лапароскопия, осъществена през пъпа. Това дава възможност тя да се извърши без затруднение и пациентът да напусне болницата още същия ден. Освен това си струва да споменем, че повече от 90% от пациентите не изпитват следоперативни болки.

Офис Хистероскопия

Офис хистероскопията е минимално инвазивна и практически безболезнена процедура, при която тънък оптичен инструмент (хистероскоп с диаметър 2,9 мм) се въвежда през шийката на матката и цервикалния канал в маточната кухина. Надеждна проверка на кухината е възможно единствено чрез този метод, т.е. чрез пряка визуализация.

Това позволява на лекарите да определят деформации на кухината на матката, както и да открият и отстранят полипи, миоми или септуми. За провеждане на процедурата се използва стерилен воден разтвор. Хистероскопът внимателно се въвежда във влагалището, през отвора на шийката на матката и целия цервикален канал. По време на тази манипулация, не се използват допълнителни инструменти (използване на спекулум, захващане на маточната шийка с инструмент и дилатация). Хистероскопията е “златен стандарт” за оценка на маточната кухина.

Предимството на тази поцедура е, че може да се извърши в амбулаторни условия без използване на анестезия и пациентката да напусне клиниката веднага след нея. Въпреки че някои косвени техники за визуализация като ехографията (особено 3D ехографията на маточната кухина) могат да се използват за визуализация на полипи, миоми и аномалии на маточната кухина, те са значително по-неточни, отколкото хистероскопията.