Как помагаме?

Като високоспециализирана клиника се стремим да предложим на пациентите си широк спектър от терапевтични процедури. Непрекъснато продължаваме да развиваме знанията, уменията и апаратурата си за да помагаме на нашите пациенти и да постигаме успех.

КОНТРОЛИРАНА ЯЙЧНИКОВА СТИМУЛАЦИЯ
Предпоставка за настъпване на бременност е овулацията (отделяне на яйцеклетка от яйчника). Още в първите дни на месечния цикъл се образува мехурче (фоликул) в яйчника, в който се съдържа яйцеклетката. Щом фоликулът достигне големина от 18-24мм, под въздействието на покачващите се хормони, той се спуква и яйцеклетката преминава в маточната тръба, където е готова за оплождане от сперматозоиди.

Поради различни причини при някои пациентки е необходимо яйчниците да се стимулират с хормонални препарати (хапчета или инжекции).

Много е важно стимулацията да се проследява чрез ултразвукови прегледи и определяне нивото на хормоните. По този начин лекарят разбира дали хормоналната стимулация действа и дали е неодходима промяна в дозата, както и какъв е  броя на узряващите фоликули (яйцеклетки) – в последния случай има риск от многоплодна бременност.

В редки случаи хормоналната стимулация води до образуването на яйчникови кисти или до хиперстимулация ( прекомерно бурна реакция на яйчниците).

Понякога не се наблюдава реакция от страна на яйчниците – това налага спиране на стимулацията и преминаване към друг вид стимулация.

ИНСЕМИНАЦИЯ
При намалена оплодителна способност на мъжа (намален брой или подвижност на сперматозоидите) препоръчваме извършването на вътрематочна инсеминация. Този метод е и много подходящ при доказани антитела срещу сперматозоидите в лигавицата на маточната шийка.

Процедурата се състои във въвеждане на предварително обработена и пречистена сперма през маточната шийка в маточната кухина. Осъществява се с помощта на тънък катетър по време на овулацията върху гинекологичния стол и не е болезнена. След това може нормално да продължите ежедневните си задължения. Инсеминацията се провежда непосредствено преди овулацията при спонтанен или стимулиран цикъл. Необходимо е в деня на инсеминацията партньорът да отдели сперма, за да може тя да бъде обработена. Спермата се отделя след 2-5 дневно полово въздържание, тъй като така е с най-добро качество. Възможно е инсеминацията да се осъществи с предварително съхранена чрез замразяване сперма, но трябва да имате предвид, че оплодителната и способност значително се влошава. Обработката на спермата се осъществява в лабораторията, където тя се поставя в различни хранителни среди, след което се центрофугира – това позволява отделянето на подвижните от неподвижните сперматозоиди, както и активира главичките им – това е предпоставка за оплождане на яйцеклетката.

ИН ВИТРО ОПЛОЖДАНЕ
Представлява оплождане на яйцеклетката извън тялото на жената. Яйчниците се стимулират с хормонални препарати за да образуват множество фоликули (респ. яйцеклетки). Яйцеклетките се изваждат от тялото на жената с пункция под ултразвуков контрол. В лабораторията извадените яйцеклетки се оплождат със сперматозоидите на партньора.

След около 18 часа оплодените яйцеклетки започват да се делят и след като ембрионите достигнат определен етап на развитие се поставят в кухината на матката (ембриотрансфер), където се имплантират. Самата ин витро процедура се състои от следните етапи:

  • Хормонална стимулация на яйчниците
  • Пункция на яйчниците (събиране на яйцеклетки)
  • Предоставяне на сперматозоиди за оплождането на яйцеклетките
  • Оплождане на яйцеклетките чрез ICSI/IMSI
  • Култивиране на ембрионите в лабораторията
  • Ембриотрансфер (поставяне на ембрионите в матката)
  • Замразяване на оставащите ембриони
  • Тест за бременност след 14дни
Надежда за бебе : Клиника Малинов набира донори за яйцеклетки. За повече информация : 02 965 57 11
Провери Резултати