Тест за Covid 19 в Клиника Малинов
23/04/2020
Роди се нов принц в Клиника Малинов
13/05/2020

Нова COVID-19 лаборатория отвори врати в Клиника „Малинов“

Нова COVID-19 лаборатория отвори врати в Клиника „Малинов“

Екипът на Клиника „Малинов“ се включва в борбата с новия щам коронавирус SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19, като започва да предлага извършването на PCR тестове за детекция на РНК на вируса. За целта бе изградена и оборудвана нова лаборатория, състояща се от три помещения, която отговаря на всички стандарти и препоръки за сигурност при извършване на изследването.

Новата COVID-19 лаборатория е създадена с цел разделяне на потоците от пациенти, за да се предотврати разпространението на вируса и да се осигури максимално ниво на безопасност за текущите планови пациенти на клиниката. Лабораторията е изолирана от останалата част на клиниката, като входът за желаещите да си извършат PCR тест за наличие на коронавирус е от задната страна на сградата (пред бл. 9, ЖК „Красно село“). Изследването се извършва с предварително запазен час на телефон 02/965 57 11, за да се избегне струпване на пациенти пред входа и излишно чакане. Пред COVID-19 лабораторията ще бъдете посрещнат от член на персонала, който ще Ви упъти към помещението за взимане на проба. Препоръчително е предварителното попълване на формуляра за информирано съгласие, за да се минимизира прекараното време в лабораторията. Този формуляр може да изтеглите тук. Препоръчва се заплащането с карта или предварително извършен банков превод и представяне на платежно.

Тъй като инфекцията засяга респираторния тракт, PCR тестът за SARS-CoV-2 се извършва върху биологична проба от назофарингеален секрет. Процедурата на взимане на материала отнема по-малко от 1 минута. Изследването е силно препоръчително за лица с грипоподобни симптоми (кашлица, задух, температура, болки в гърлото и др.), контактни лица на заразени/боледували, медицински персонал, изложен на риск, както и на хора, пътували наскоро в чужбина. С оглед на текущата пандемия изследването е подходящо и за асимптоматични лица за изключване на възможността от заразоносителство и предпазване на близки и роднини от рискови групи.

Генетичната лаборатория на СБАЛГАР „Д-р Малинов“ е акредитирана през 2018 с най-висока оценка от Министерство на Здравеопазването за период от 5 години. Екипът на лабораторията има дългогодишен опит в диагностиката на различни бактериални и вирусни патогени чрез real-time PCR. Новата COVID-19 лаборатория е оборудвана с всичко необходимо за извършването на теста и за затваряне на целия цикъл от взимане на пробата до издаване на резултата. Персоналът на клиниката в директен контакт с пациента за PCR тест е сведен до минимум за гарантиране на безопасността му, като всеки е екипиран с всички необходими лични предпазни средства.

Доказването на носителство на коронавирус SARS-Cov-2 се извършва чрез методиката real-time reverse-transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR), която детектира наличието на секвенции на 3 гена (RdRP, E и N), уникални за този щам коронавирус. Анализ на три таргетни гена на вируса, вместо на един, увеличава специфичността на теста и намалява вероятността за фалшиво негативен резултат. Използваният кит GeneFinder™ COVID-19 Plus RealAmp Kit на компанията OSANG Healthcare е CE-IVD маркиран и одобрен за извънредна употреба от FDA. Това е един от китовете, използван за справяне с епидемията в някои държави с масово разпространение на вируса като Италия и др. Резултатите от PCR теста излизат до края на следващия работен ден от взимането на пробата и могат да се изтеглят от сайта на клиниката чрез въвеждане на парола за онлайн достъп или при желание на място в лечебното заведение. PCR тестът за коронaвирус SARS-CoV-2 е информативен за наличие на инфекция на горните дихателни пътища, като аналитичната чувствителност (95-100%) на използвания кит е 0.5 копия/μl.

В комплект с PCR теста Клиника „Малинов“, съвместно с „Нутриген ООД“, предлага и така наречените „бързи“ изследвания за COVID-19. Те представляват имунохроматографски тестове за качествена детекция на антитела от класовете IgM и IgG срещу новия щам SARS-CoV-2. Този тип изследване показва дали се наблюдават индикации за ранна или активна инфекция с коронавирус или за преболедуване на COVID-19, което може да е протекло и асимптоматично. Бързите тестове са информативни поне няколко дни след контакт и потенциална зараза. Препоръчва се комбинирането на двете методики (бърз тест + PCR) за прецизната интерпретация на инфекциозния статус на едно лице.

Положителни проби за наличие на COVID-19 се изпращат за потвърждаване в Националната референтна лаборатория. При получаване на позитивен резултат пациентът е длъжен да вземе необходимите предпазни мерки за ограничаване на разпространението на вируса, а при усложнения да се свърже незабавно с личния си лекар или друго медицинско заведение.

Екипът на СБАЛГАР „Д-р Малинов“ вярва, че въвеждането на достъпни възможности за масово тестване е ключово за идентифицирането на индивиди с COVID-19 в популацията, както и на асимптоматични заразоносители, и е от огромно значение за  бързото и адекватно овладяване на епидемията.

За повече информация и за запазване на час се обадете на телефон 02/965 57 11.

Comments are closed.