Генетични изследвания и генетика. Защо са ни нужни?
17/09/2012
Бебе в епруветка, ин витро процедури в България
27/09/2012

Полезна информация за ин витро оплождането

Ин витро оплождане - полезна информация

Ин витро оплождане – информация

Все повече бездетни двойки в наши дни прибягват до алтернативни методи, за да се сдобият с деца. Един от тези методи, който осигурява успех между 25 и 30% е ин витро. Т.нар. бебета в епруветка са често последната надежда за милиони хора по цял свят да се сдобият със свои потомци.

Ин витро като процедура представлява извличането на яйцеклетки от жената и оплождането им със сперматозоиди от мъжа. Преди да бъдат върнати обратно в утробата на майката, развитието на ембрионите бива проследявано от специалисти, които преценят кои от тях предлагат най-високи шансове за успех и оцеляване след като бъдат имплантирани обратно в жената.

Често при ин витро оплождане в кандидат майката се поставя не само един, а 2-3 ембриона. Така благодарение на приеманите подпомагащи медикаменти и няколкото възможности за собствено дете шансовете за зачеване са далеч по-високи. Това от своя страна е причината и приблизително 15-20% от жените, подложени на ин витро да раждат повече от едно бебе, тъй като всички ембриони са се справили със средата.
Първото бебе, заченато по метода ин витро в света е англичанката Луиз Браун. Това се случва през 1978 година и до ден днешен по този начин са заченати милиони деца. Актуалността на този метод за изкуствено оплождане е провокирана от все по-големия брой хора, които не могат да имат деца по нормалния, естествен начин. Само в САЩ 6,1 милиона американци не могат да имат деца и това се явява една чудесна алтернатива за тях.

Преди 20-тина години все още съществуваха притеснения дали заченатите по-този начин деца могат да имат собствени такива по естествен път, но с порастването на първите такива и с тяхното забременяване притесненията се оказаха напразни и света забрави за този си въпрос. Днес у нас съществува специален фонд, които дава възможност на много двойки, които не могат да имат деца да опитат да имат такива посредством невероятната процедура, наречена ин витро.

Comments are closed.

Онлайн записването на часове е временно деактивирано, пациентите могат да се обаждат на регистратура за записване на час.