...
 

Полезна информация за ин витро оплождането

19/09/2012
Ин витро оплождане - полезна информация
Ин витро оплождане – информация

Все повече бездетни двойки в наши дни прибягват до алтернативни методи, за да се сдобият с деца. Един от тези методи, който осигурява успех между 25 и 30% е ин витро. Т.нар. бебета в епруветка са често последната надежда за милиони хора по цял свят да се сдобият със свои потомци.

Ин витро като процедура представлява извличането на яйцеклетки от жената и оплождането им със сперматозоиди от мъжа. Преди да бъдат върнати обратно в утробата на майката, развитието на ембрионите бива проследявано от специалисти, които преценят кои от тях предлагат най-високи шансове за успех и оцеляване след като бъдат имплантирани обратно в жената.

Често при ин витро оплождане в кандидат майката се поставя не само един, а 2-3 ембриона. Така благодарение на приеманите подпомагащи медикаменти и няколкото възможности за собствено дете шансовете за зачеване са далеч по-високи. Това от своя страна е причината и приблизително 15-20% от жените, подложени на ин витро да раждат повече от едно бебе, тъй като всички ембриони са се справили със средата.
Първото бебе, заченато по метода ин витро в света е англичанката Луиз Браун. Това се случва през 1978 година и до ден днешен по този начин са заченати милиони деца. Актуалността на този метод за изкуствено оплождане е провокирана от все по-големия брой хора, които не могат да имат деца по нормалния, естествен начин. Само в САЩ 6,1 милиона американци не могат да имат деца и това се явява една чудесна алтернатива за тях.

Преди 20-тина години все още съществуваха притеснения дали заченатите по-този начин деца могат да имат собствени такива по естествен път, но с порастването на първите такива и с тяхното забременяване притесненията се оказаха напразни и света забрави за този си въпрос. Днес у нас съществува специален фонд, които дава възможност на много двойки, които не могат да имат деца да опитат да имат такива посредством невероятната процедура, наречена ин витро.