Оперативна Гинекология

Мини инвазивни оперативни методи

Поликистоза на яйчника

Поликистозата на яйчника е най-резпространеното хормонално заболяване при жените. Неговата честота варира спрямо географската ширина и нацията, но достига до 25% от жените с репродуктивни проблеми, като тази бройка се увеличава. Освен това, поликистозата на яйчника е най-честата причина за менструални смущения, инфертилитет и проблемно окосмяване при жените в репродуктивна възраст – около 5-10% в световен мащаб. Въпреки огромните усилия, хвърлени за установяване на причината за поликистозата на яйчника, етиологията остава недоизяснена и до днес, а дефинитивно лечение не е наложено.

Инфертилитета, който се получава от поликистозата на яйчника се обяснява с няколко фактора – намалена секреция на гонадотропин от хипофизата, периферна инсулинова резистентност, повишени нива на адреналин и норадреналин и/или повишени нива на андрогени (мъжки хормони) от яйчниците и дисфункцията на няколко фактори на растежа. Всеки един от тези фактори е от значение, но най-вече хиперинсулинемията и чувствителността на яйчника към нея. Компенсаторното повишено отделяне на инсулин води от своя страна до допълнително отделяне на андрогени от яйчника, като по този начина се нарушава узряването на яйцеклетките.

Ето защо всяко състояние, което води до увеличени нива на инсулина влошава поликистозата на яйчника (диабет, затлъстяване) докато обратно, всяка терапия, която намалява нивата на инсулин съответно вещае по-добра прогноза. По последни проучвания при жени с поликистозен яйчник опитите за забременяване са повече, когато медикаменти, които подобряват периферната инсулинова чувствителност (metformin) се прилагат. Освен това, при същите случаи, нивата на андрогени се намаляват а процента на спонтанни аборти през първия триместър спада значително, всичко това благодарение на медикаменти, влияещи на инсулиновата резистентност. Всичко това показва ролята на инсулина в патогенезата и протичането на поликистозата на яйчника.