Причини за инфертилитет

Според Световната здравна организация (СЗО) за инфертилитет (безплодие) се касае, когато е налице невъзможността здрава двойка във фертилна възраст да постигне бременност в рамките на една година без да ползва контрацептивни средства. Тогава е необходимо на мъжа и жената да се направят изследвания, с цел да се установи причината. Мъжът  се изследва като му се извърши спермален анализ (спермограма). При спермограмата се отчитат три основни показателя – концентрация (общ брой), подвижност и морфология (правилна форма и размер) на сперматозоидите.  При 40 % от бездетните двойки стерилитетът се дължи на мъжки фактор. Причините, предизвикващи проблеми в репродуктивната система на мъжа са най-разнообразнил. Могат да бъдат породени от силен стрес, работа с отрови, излагане на топлина и йонизиращи лъчения,  работа в горещи помещения , честото ползване на горещи бани и сауни, продължително седене или шофиране, носенето на тесни панталони, както и злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, наркотици, анаболни и стероидни вещества също са причини за стерилитет.

Причините за безплодие могат да са и прекарани инфекциозни заболявания, крипторхидизъм (състояние, при което единия или двата тестиса не са заели навреме нормалното си положение),  варикоцеле (разширение на вените на тестисите) или поради генетични фактори като например делеции в Y-хромозомата.  При медицински доказан генетичен проблем е възможно да се приложи и предимплатационна диагностика за избиране на ембриони, които не носят генетични дефекти и впоследствие да се извърши ембриотрансфер с тях.

Спермата, която ще се използва за някои от методите на асистираните репродуктивни технологии, в повечето случаи се събира чрез мастурбация в стерилен контейнер и полово въздържание от 2 до 5 дни. В други случаи поради медицински показатели е необходимо сперматозоидите да се вземат директно от тестиса – при мъже с липса на сперматозоиди в еякулата.  Възможно е с помощта на игла да се пунктира някой от двата тестиса (или и двата) – в надсеменника, като се изтегли течност от тях, след което в нея се търсят сперматозоиди. Това се нарича PESA и се извърша, когато е доказано запушване на семенните канали или липсата им и наличието на достатъчно много сперматозоиди в тестисите, както и след направена вазектомия.  При TESE се стига до хирургическо отваряне на самия тестис, след което се взима част тестикуларната тъкан .  MESA е процедура, свързана с много фина (микро) екстракция на тъкан от епидидимиса (надсеменника). Подобни процедури при мъжа могат да се осъществяват под локална упойка, както и с пълна. За предпочитане е пълната анестезия.

Когато сперматозоиди се извлекат чрез биопсия на тестис те могат да се използват за ин витро и конкретно за ICSI.

Тубарен фактор

Непроходимост на маточните тръби,  или така нареченият тубарен фактор е честа причина за  инфертилитет при жената. През маточните тръби сперматозоидите достигат до яйцеклетката и я оплождат,  а ембрионът след това трябва да достигне до матката, където ще намери условия за развитие.
Тръбите може да са пострадали от прекарани в миналото коремни операции, ендометриоза или инфекции на половите органи.  Не се започва лечение на проблемно забременяване без да се провери състоянието на тръбите.  Консултирайте се с нашите лекари как да се извърши това.

Нарушена овулация

Тук се включват широк кръг от проблеми, които пречат на овулацията и следователно отделянето на годна за оплождане яйцеклетка..
Разбира се причината може да се крие и в други сериозни проблеми – прекарани операции на хипофизата, тумори на хипофизата, тумори на мозъка или прекъсване на връзките между мозък и хипофиза. Причините са функционални и рядко се дължат на заболявания (под 1%). Те и се лекуват с медикаменти и рядко се прибягва до IVF.

Миома

Матката е изградена от специфичен мускул – миометриум, който заобикаля лигавицата, наречена ендометриум. При около половината жени в България, над 35 години в миометриума се образуват доброкачествени (много рядко злокачествени) туморни образувания – миомни възли, които я деформират, предизвикват неправилни кръвотечения, възпалителни изменения на ендометриума, болки при мензис, контракции, блокират отворите на маточните тръби и пречат на фертилитета при жената.  Има различни видове възли: субсерозни – такива, който растаткъм коремната кухина, интрамурални – вътре в самия мускул, субмукозни – растящи навътре къмматочната кухина. Най-голямо значение за нарушаване функцията на матката имат субмукозните, както и интрамуралните възли, в близост до ендометриума. Диагностицирането на този проблем се осъществява основно чрез вагинална ултразвукова диагностика (2D/3D). Лечението на миомните възли се извършва чрез хирургичното им отстраняване – миомектомия – предпочитаме да ги отстраняваме чрез лапароскопия.– безкръвен метод, при който оптиката се поставя в корема на жената, най-често през пъпа.

Надежда за бебе : Клиника Малинов набира донори за яйцеклетки. За повече информация : 02 965 57 11
Провери Резултати