Оперативна Гинекология

Мини инвазивни оперативни методи

Причини за Инфертилитет

Научете за причините за инфертилитет

 

Причини за инфертилитет

Според Световната здравна организация (СЗО) за инфертилитет (безплодие) се касае, когато е налице невъзможността здрава двойка във фертилна възраст да постигне бременност в рамките на една година без да ползва контрацептивни средства. Тогава е необходимо на мъжа и жената да се направят изследвания, с цел да се установи причината.

 

ТУБАРЕН ФАКТОР

Непроходимост на маточните тръби,  или така нареченият тубарен фактор е честа причина за  инфертилитет при жената. През маточните тръби сперматозоидите достигат до яйцеклетката и я оплождат,  а ембрионът след това трябва да достигне до матката, където ще намери подходящи условия за развитие.

Тръбите може да са пострадали от прекарани в миналото коремни операции, ендометриоза или инфекции на половите органи.  Не се започва лечение на проблемно забременяване без да се провери състоянието на тръбите.  Консултирайте се с нашите акушер-гинеколози как да се извърши това.

НАРУШЕНА ОВУЛАЦИЯ

Тук се включват широк кръг от проблеми, които пречат на овулацията и следователно отделянето на годна за оплождане яйцеклетка..Разбира се причината може да се крие и в други сериозни проблеми – прекарани операции на хипофизата, тумори на хипофизата, тумори на мозъка или прекъсване на връзките между мозък и хипофиза.

Причините са функционални и рядко се дължат на заболявания (под 1%). Те и се лекуват с медикаменти и рядко се прибягва до IVF.

МИОМА

Матката е изградена от специфичен мускул – миометриум, който заобикаля лигавицата, наречена ендометриум. При около половината жени в България, над 35 години в миометриума се образуват доброкачествени (много рядко злокачествени) туморни образувания – миомни възли, които я деформират, предизвикват неправилни кръвотечения, възпалителни изменения на ендометриума, болки при мензис, контракции, блокират отворите на маточните тръби и пречат на фертилитета при жената.  Има различни видове възли: субсерозни – такива, който растат към коремната кухина, интрамурални – вътре в самия мускул, субмукозни – растящи навътре към маточната кухина.

Най-голямо значение за нарушаване функцията на матката имат субмукозните, както и интрамуралните възли, в близост до ендометриума. Диагностицирането на този проблем се осъществява основно чрез вагинална ултразвукова диагностика (2D/3D). Лечението на миомните възли се извършва чрез хирургичното им отстраняване – миомектомия – предпочитаме да ги отстраняваме чрез лапароскопия.– безкръвен метод, при който оптиката се поставя в корема на жената, най-често през пъпа.