...
 

Трансвагиналната лапароскопия помага при ендометриоза

29/10/2016

Ендометриозата е една от водещите причини за проблемно забременяване от страна на жената. Болестта, при която тъкан от вътрешната обвивка на матката излиза извън нея, води до безплодие, често придружено и от болка.

По данни на Световната здравна организация това заболяване се среща при около 30% от жените в света. Диагностицирането на ендометриозата е продължителен процес, но пък ако тя бъде засечена в начален стадий, се терапевтира безпроблемно. Това позволява на засегнатите от заболяването жени да приложат успешно процедура по асистирана репродукция или дори да заченат по естествен път.

Класическата оперативна терапия при ендометриоза е приложението на лапароскопската хирургия. Модерен метод на лечение е приложението на една бърза и безболезнена интервенция, наречена трансвагинална лапароскопия. Тази операция е класически пример за 2 в 1 – едновременно провеждане на диагностика и терапия. Положителното при нея е изключително бързото следоперативно възстановяване. Пациентката може да се прибере у дома или да се върне в своя нормален ежедневен работен режим след едва 24 часа.

Трансвагиналната лапароскопия гарантира на над 90 процента от пациентите, че няма да изпитват следоперативни болки. Тя позволява по-добро визуализиране на различните органи в малкия таз. Процедурата се извършва с помощта на пункция, при която във влагалищната стена зад шийката на матката се пробива с помощта на фин инструмент, създаден специално за целта. Прониква се в корема с тънък светловод, снабден с камера с висока резолюция. Изследването се извършва под анестезия и с помощта на топъл и стерилен разтвор.

Трансвагиналната лапароскопия е част от арсенала на модерната едноскопска или т.нар. безкръвна хирургия.

Ендоскопската хирургия на свой ред е високоспециализирана специалност от акушерството и гинекологията, която в последните години се радва на изключителен напредък. Гинекологичната ендоскопия е тип оперативна техника, по време, на която операторът държи инструменти, навлизащи през малки разрези в корема, а оперативното поле се визуализира на екрани с висока разделителна способност и възможност за увеличение на образа от близо 40 пъти.

Бурното технологично развитие на медицината даде възможност почти всичко, което се извърша при конвенционалната гинекологична хирургия, да бъде правено и чрез ендоскопски техники. Практически единственото ограничение са умението на оператора и апаратурата, с която разполага. Специалистите смятат, че ендоскопските операции са бъдещето на оперативната гинекология.

Т.нар. безкръвните операции могат да се прилагат с диагностична или с терапевтична (лечебна) цел. По отношение на диагностичната им функция те се прилагат например при пациенти, които са със стерилитет, при жени, преживени спонтанни аборти или при такива, при които се подозира някакъв гинекологичен проблем.

Диагностичната лапароскопия например е изключително точен метод за установяване на проходимост на маточните тръби, за диагностициране на сраствания, кисти, ендометриоза, ектопична бременност, лейомиоми, структурни аномалии и т.н.

Що се отнася до терапевтичните възможности на ендоскопската хирургия, трябва да посочим приложение при заболявания на маточните тръби (тазово-възпалителна болест, ендометриоза, сраствания, извънматочна бременност), при увреждане на яйчниците (като различни по вид яйчникови кисти – фоликулярни, ендометриозни или предизвикани от самата паренхимна тъкан на органа) или при патология на самото маточно тяло (единични или множествени миомни възли, вродени аномалии на матката и др.). Всичко, посочено дотук са доброкачествени заболявания на женските полови органи, а повече от десетилетие ендоскопските операции се прилагат в оперативната гинекология и при онкологични заболявания.

Приложението на най-новите оперативни техники при ендоскопската хирургия ще бъде демонстрирано чрез презентации и операции, излъчвани чрез телемедицина на живо по време на Х Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална едноскопия.

В рамките на научния форум в София идват двама от световните специалисти в областта на репродуктивната хирургия – проф. Руди Кампо и проф. Стефан Гордц. Благодарение на тяхната работа, открития и методи на лечение хиляди щастливи двойки по света отглеждат своите деца.

Проф. Руди Кампо е един от международно признатите специалисти в хистероскопската хирургия с богат опит в рекунструктивната хирургия и диагностиката и лечението на ендометриалната патология. Неговите настоящи интереси са в областта на асистираните репродуктивни технологии, ендоскопската хирургия, а също и в обучението и сертифицирането на специалисти от цял свят. Наред с другите дейности в различни Европейски асоциации той е член на борда на директорите на Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE) и Европейската асоциация по репродуктивна медицина.

Проф. Кампо е съосновател на Института по стерилитет и ембриология в Льовен. Освен това той е един от основателите на Европейската академия по гинекологична хирургия, която има за цел да насърчи обмена на клиничен опит, научни изследвания сред лекарите практикуващи гинекологична ендоскопия и по този начин да се установи модел на стандартизация. Множеството му научни изследвания и публикации в престижни издания превръщат проф. Руди Кампо във водещ експерт в областта на гинекологичната ендоскопия.

Проф. Стефан Гордц е експерт в мини-инвазивната хирургия и оперативните лапароскопии. Той е участвал в раждането на първото „ин витро“ бебе в Белгия през 1983 г. През 1984 г. проф. Стефан Гордц основава Института по стерилитет и ембриология в Льовен (L.I.F.E), на който остава научен ръководител и до ден днешен. През 1988 г. той представи нова техника за трансвагинална лапароскопия и концепцията за „one stop fertility clinic“. Член е на различни асоциации и е в борда на директорите на репродуктивната хирургия към Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Участва в разработването на новата класификация на вродените маточни малформации. Той е научен редактор и участва в издаването на няколко престижни международни научни издания.

Проф. Кампо и проф. Гордц, наред с други водещи в международен мащаб ендоски хирурзи като Филип Конинкс, Патрик Путеманс, Василис Танос, и Григорис Гримбизис, участват с презентации в научната програма на X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална едноскопия.

Събитието ще се проведе на 28 и 29 октомври в София Хотел Балкан в столицата. Повече информация за програмата на научния форум, както и за онлайн регистрация за участие, можете да получите от сайта на организаторите от Института по репродуктивно здраве на адрес: www.reproduktivnozdrave.org

Източник www.puls.bg