...
 

Уникална апаратура за успешна бременност при ин витро влиза в България от следващата година

24/06/2012

Апарат, който позволява прецизен анализ и подбор на най-добрите сперматозоиди в зависимост от мофрологичните им особености, ще заработи от следващата година в България. Микроманипулаторът Leica AM 6000 е уникален и в световен мащаб, защото конфигурира напълно автоматизиран микроскоп на Leica с иновативен електронен микропланипулатор на Eppendorf. Това стана ясно на пресконференция на клиника „Малинов“ по повод предстоящия 21 ноември, Ден на християнското семейство.

Апаратът се използва не само за стандартно ICSI (инжектиране на единичен сперматозоид в яйцеклетка), но и за IMSI – инжектиране на предварително подбран сперматозоид с добра морфология при високо увеличение на образа. Технологията постига над 10 000 пъти увеличение. „Благодарение на това може да се подбере не само жизненоспособен, но и морфологично качествен сперматозоид“, каза д-р Малинов, управител на клиниката и подчерта, че усилията им са насочени към съчетаването на инвестиции в иновативна техника и в непрекъснато обучение и специализации на екипа. Системата AM 6000 е създадена с цел да повиши прецизността при ин витро манипулациите, осигурявайки бърза, лесна и удобна работа, както и безопасност за деликатните проби.

Друга иновативна технология не само за страната, но и за Централна и Източна Европа, е въвеждането на СНИП микрочипов анализ в генетичната лаборатория на клиниката. Характерното при него е, че се използват натрупаните данни от разчетения човешки геном, за да се установи дали има промени в генетичния материал на новооплодената яйцеклетка чрез ИКСИ. Така всяка бройна аномалия на хромозомите, може лесно да се установи от апарата, като например Синдром на Даун, на Клайнфелтер, на Патау и др. Платформата за СНИП микрочиповия анализ на ембриона дава възможност и за достоверни данни за развитие на една не малка част от заболяванията с доказана генетична обусловеност, след раждането на детето като Нефропатичен синдром, Галактоземия, Миелодиспластични синдроми, Миоклонична дистония, Болест на Гоше, Аутизъм, Остра детска лимфобластна левкемия и др.

Приложението на новите технологии спестява значителни средства при евентуално налагащи се последващи опити за ин витро забременяване. Предимплантационното генетично охарактеризиране на кандидат-ембриона, спомага и за редуциране на многоплодните бременности и свързаните с това неблагоприятни ефекти, както за майката, така и за плода.

Сред иновативните технологични приложения, които ще внедри клиника „Малинов“ от следващата година е и лазерната техника на MTG – Octax. Представители на новия екип на клиниката, който в момента специализира във водещи клиники в Западна Европа, лично е уточнил детайлите на това приложение с неговия създател д-р Клаус Ринг.

Мисли се и в посока на инвестиране в студенти по медицина, последен курс, заяви д-р Малинов, като уточни, че нишката в медицината не трябва да се къса и развитието на младите е част от бъдещето.

На пресконференцията стана ясно още, че клиниката ще работи и в посока на репродуктивната имунология. Към екипа се присъединява доц. д-р Румен Русев – репродуктивен имунолог, научен директор на Fertility and Cryogenics, Chicago, IL, САЩ и на Клиничен Институт по Репродуктивна медицина – Плевен. От 1990 работи в САЩ. Специализира репродуктивна имунология и ендокринология в Methodist Hospital, Indianapolis, Indiana. Работил е в Genetics and IVF Institute, Fairfax, VA, и Center for Human Reproduction, Chicago.