Център за болката

Лечение на остра и хроничка болка.
Точната диагноза е най-важната стъпка за успешното лечение на болката.

Запазете час

Онлайн записване

Преданестезиологична консултация

Крайните цели на предоперативната анестезиологична оценка са да се намали хирургичната и анестетичната периоперативна заболеваемост или смъртност на пациента и той се върне към нормалното си ежедневие възможно най-бързо.

Периоперативноят риск е многофакторен и зависи от предоперативното медицинско състояние на пациента, инвазивността на хирургичната процедура и вида на прилаганата упойка. По време на консултацията се получава информация за съпътстващи заболявания и операции до момента, физикален преглед, лабораторни изследвания и допълнителни консултации ако е необходимо.

Диагностични и терапевтични блокове на периферни нерви

Нервните анестетични блокове са процедури, при които локален анестетик се инжектира около периферен нерв, за да се спре временно провеждането на нервни импулси за болка. Ефектът на такъв тип обезболяване е временен, тъй като действието на анестетика е обратимо.

Нервните блокове са единственият начин за спиране на болката в сравнение с аналгетиците които само я намаляват. Терапевтичните блокове се използват за лечение на остра болка, тяхната основна полза се състои в осигуряването на защита от случайна болка. При хронична болка се използват диагностични блокове, които предхождат миниинвазивните процедури като крио- и радиофреквентна аблация.
https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/bolkata.dr_.lili_.ivanova.malinov.jpg
https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/dr.lili_.ivanova.malinov.jpg

Криоаблация на периферни и спинални нерви под ехографски контрол

Криоаблацията (замразяване на нерв) е съвременен начин за лечение на болката чрез който се създават ледени кристали около увреденият нерв чрез игла въведена през кожата по която тече течен азот. Криоаблацията временно спира функционирането на нерва и усещането за болка без да уврежда нервната структура.

По този начин се постига премахване на болката от 6 месеца до 2 години. Предимства на Криоаблацията – няма риск от повторна болка, няма белег на кожата от процедурата, удобна за пациенти с пейсмейкър, няма риск от запушване на съдове, може да се повтори, защото нерва се възстановява, прави се през кожата, миниинвазивност под локална анестезия, без престой на пациента в болница и бързо връщане на пациента към нормална активност.

Клинично приложение на Криоаблацията – Тригеминална болка; Гръдна болка причинена от: гръдни операции, хронична болка след фрактури на ребра, болка причинена от херпес зостер с гръдна локализация; Коремна болка; Болка в областта на гърба и долни крайници; Фантомна болка – след ампутация на долен крайник; Болка в областта на горни крайници; Диабетна полиневропатия.

Анестезия и седация по време на лечебни процедури за лечение на болка

Съзнателното успокояване или седацията помага за намаляване на тревожността, дискомфорта и болката по време на определени процедури. Това се постига с лекарства или местна упойка, за да се предизвика отпускане на мускулатурата и понижаване на напрежението.За целта се поставя венозен източник на ръката или се поставя местен анестетик в областта на процедурата.

По време на седацията пациентът е в съзнание, съдейства и изпълнява определени команди на лекаря. По време на процедурата изискваща седация лекарят следи вашето дишане, кръвно налягане и насищането на кръвта с кислород. Общата анестезия се прилага от лекар анестезиолог чрез маска или абокат поставена във вената. Докато трае анестезията, вие ще бъдете в безсъзнание и много от функциите на тялото ви ще се забавят или ще се нуждаят от помощ, за да работят ефективно.

В гърлото ви може да се постави тръба, която да ви помогне да дишате. По време на операцията или процедурата лекарят анестезиолог ще следи сърдечната честота, кръвното налягане, дишането и други жизненоважни показатели, за да се увери, че те са нормални и стабилни, докато вие оставате в безсъзнание и без болка.

За д-р Лилия Иванова

Д-р Лилия Иванова завършва Медицина през 2001г. в Медицински Университет – Плевен. Зачислява се за специалност по Анестезиология и Интензивно лечение в МУ-Плевен през 2002г. Придобива специалност през 2009. По време на специализацията си работи в Реанимация на МБАЛ-гр.Свищов от 2003-2004г.

От 2004-2006 работи в ОАРИЛ -МБАЛ-Гр. Севлиево. От 2006-2011 започва работа в ОАРИЛ-гр.Габрово. От 2011-2018 година става част от екипа на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда през който период натрупва огромен опит в неинвазивни и инвазивни процедури за интра и следоперативното обезболяване, регионална анестезия и обезболяване на остра и хронична болка.
https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0698-scaled-1.jpg