...
 

Иновации при ин витро внедрява клиника „Малинов“

24/06/2012

От следващата година в България ще бъдат внедрена иновативна апаратура и софтуерни приложения, които увеличават шансовете за успешна бременност при ин витро Апарат, който позволява прецизен анализ и подбор на най-добрите сперматозоиди в зависимост от мофрологичните им особености, ще заработи от следващата година в България.

Микроманипулаторът Leica AM 6000 е уникален и в световен мащаб, защото конфигурира напълно автоматизиран микроскоп на Leica с иновативен електронен микропланипулатор на Eppendorf. Апаратът се използва не само за стандартно ICSI (инжектиране на единичен сперматозоид в яйцеклетка), но и за IMSI – инжектиране на предварително подбран сперматозоид с добра морфология при високо увеличение на образа. Технологията постига над 10000 пъти увеличение. „Благодарение на това може да се подбере не само жизненоспособен, но и морфологично качествен сперматозоид“, каза д-р Малинов, управител на клиниката и подчерта, че усилията им са насочени към съчетаването на инвестиции в иновативна техника и в непрекъснато обучение и специализации на екипа. Системата AM 6000 е създадена с цел да повиши прецизността при ин витро манипулациите, осигурявайки бърза, лесна и удобна работа, както и безопасност за деликатните проби.

Друга иновативна технология не само за страната, но и за Централна и Източна Европа, е въвеждането на СНИП микрочипов анализ в генетичната лаборатория на клиниката. Характерното при него е, че се използват натрупаните данни от разчетения човешки геном, за да се установи дали има промени в генетичния материал на новооплодената яйцеклетка чрез ИКСИ. Така всяка бройна аномалия на хромозомите, може лесно да се установи от апарата, като например Синдром на Даун, на Клайнфелтер, на Патау и др. Платформата за СНИП микрочиповия анализ на ембриона дава възможност и за достоверни данни за развитие на една не малка част от заболяванията с доказана генетична обусловеност, след раждането на детето като Нефропатичен синдром, Галактоземия, Миелодиспластични синдроми, Миоклонична дистония, Болест на Гоше, Аутизъм, Остра детска лимфобластна левкемия и др.

Приложението на новите технологии спестява значителни средства при евентуално налагащи се последващи опити за ин витро забременяване. Предимплантационното генетично охарактеризиране на кандидат-ембриона, спомага и за редуциране на многоплодните бременности и свързаните с това неблагоприятни ефекти, както за майката, така и за плода.

Сред иновативните технологични приложения е и лазерната техника на MTG – Octax. Представители на новия екип на клиниката, който в момента специализира във водещи клиники в Западна Европа, лично е уточнил детайлите на това приложение с неговия създател д-р Клаус Ринг. Мисли се и в посока на инвестиране в студенти по медицина, последен курс, заяви д-р Малинов, като уточни, че нишката в медицината не трябва да се къса и развитието на младите е част от бъдещето.

Клиниката ще работи и в посока на репродуктивната имунология. Към екипа се присъединява доц. д-р Румен Русев – репродуктивен имунолог, научен директор на Fertility and Cryogenics, Chicago, IL, САЩ и на Клиничен Институт по Репродуктивна медицина – Плевен. От 1990 работи в САЩ. Специализира репродуктивна имунология и ендокринология в Methodist Hospital, Indianapolis, Indiana. Работил е в Genetics and IVF Institute, Fairfax, VA, и Center for Human Reproduction, Chicago.

От клиниката поставят традиционно началото на конкурса „Моята лична история“ на 21 ноември, Ден на християнското семейство, в който хора мечтаещи за дете могат да разкажат за препятствията, мненията и успехите си. Повече за условията може да се види на обновения сайт на клиника „Малинов“ https://malinov-clinic.com/лична-история.