...
 

Малко история на асистираната репродукция

01/02/2013

Едно от нещата, с които все по-често се сблъскваме в модерния свят е ин витро оплождането. Този метод за асистирана репродукция дава възможност на двойки, които имат потенциала, но поради някаква причина не могат да заченат наследници да се сдобият с такива.

Първата биохимична бременност в света е докладвана от австралийските учени от Фокстън през 1953 година. С течение на времето технологиите се усъвършенстват и така Джон Рок първи успява да извлече яйцеклетка от жив организъм през 1959 година. Отново през 1959 година Мин Чуе Чанг от фондацията Уорчестър показва, че посредством метод на ин витро може да бъде създаден ембрион, който да бъде върнат в женски (заек) организъм и той да бъде износен и да доведе до здраво потомство.

През 1973 година екип от университета Монаш в австралийския град Мелбърн успява да реализира първата ин витро процедура върху човешко същество. За жалост бременността трае само няколко дни.

През 1977 английските учени Патрик Стептоу и Робърт Едуардс все пак успяват да реализират генерална концепция по темата за изкуствено ин витро оплождане при човешко същество и 9 месеца по-късно на 25 юли 1978 година на бял свят в болницата в Олдъм в Манчестър се появява първото в света бебе в епруветка – Луис Браун. Именно така биват наричани децата, заченати посредством ин витро в началото на развитието на този метод за асистирана репродукция, като названието е често срещано и днес.

Интересно е да се спомене, че още същата година никому неизвестен индийски учен – Субаш Мукхопадяй съумява в примитивни условия да повтори успеха на английските учени. Поради опасността за хората от гледна точка недобрите условия за работа, то правителството не признава неговия опит и взема мерки срещу него като поради липсата на доказателства международната общност никога не признава неговият успех.

Днес ин витро се е превърнало в спасение на хиляди семейства, които искат да имат собствени деца в цял свят. На много места като радикални ислямски държави (в повечето се допуска, но без донорство на репродуктивен материал) и Коста Рика тази процедура обаче е забранена.