...
 

Световноизвестни лекари на конференция в София

01/11/2016

Водещи български и чуждестранни специалисти са в София тези дни за симпозиум по репродуктивна хиругия. Лектори по оперативна гинекология, фетална медицина, акушерство и неонатология се запознават с новостите в тази област. Операция на живо показа процеса за диагностиката на цялото състояние на жена с репродуктивни проблеми.

Нов вид лапароскопия, която осъществиха световноизвестни лекари в София, дава информация за състоянието на маточната кухина и проходимостта на маточните тръби. Разликата между нея и обикновената лапароскопия, която се осъществява през коремната кухина, е че тук няма никакви видими белези, няма болничен престой и се прави без упойка.

  • Доктор Василис Танос, Кипър: „Това е една изключително полезна, изключително точна процедура, която помага при един такъв преглед да бъдат направени всички изследвания при пациентка, имаща репродуктивни проблеми.“Такъв вид операция се прави за първи път в медицината през 1998г. от световноизвестният професор Стефан Гордц, който участва и в израждането на първото инвитро бебе в Белгия.

 

  • Професор Стефан Гордц, Белгия: „Това се случи доста отдавна, преди 32 години. Спомням си за това с умиление и винаги поражда положителни емоции у мен. Развитието на самата репродуктивна медицина заема голяма част от живота ми. „Най-честата причина за репродуктивни затруднения при жената е късната възраст, в която решават да родят първото си дете.

 

  • Доктор Василис Танос, Кипър: „След 35-годишна възраст пациентката е изложена на значителен риск от получаване на инфекции, които могат да бъдат механичен фактор, тръбите могат да не функционират нормално и това да бъде пречка за забременяване. Стресът, на който са подложени пациентките, също им влияе доста негативно.“Балканската конференция, на която беше направена операцията, събира на едно място някои от най-изтъкнатите лектори в областта. Повечето са единодушни, че най-голямото предизвикателство е диагностиката на проблема и намирането на подходящо лечение след това. Именно затова медицинският форум без съмнение ще бъде добра практика за обмяна на опит за лекарите у нас в областта на репродуктивната медицина.

Източник news.bnt.bg