Раждане

Животът е свещен. Животът е чудо. Животът е пътуване. А раждането е част от него. То е и съкровеност и смелост. И не на последно място,а може би на първо-радост! Да видиш първата глътка въздух, да чуеш първото изплакване на новородено бебе е привилегия и за за нея, ние, хората от екипа на клиника Малинов, сме благодарни!

Радваме се да Ви представим нашето новооткрито родилно отделение. Радваме се да Ви предложим нашите знания и умения, но и Вашата свобода да решите начина, по който да родите Вашето дете.

Клиника Малинов разполага с операционен блок и със зала, предназначена само за раждане, отделна зала за цезарово сечение, както и интензивно отделение и реанимация за майките. Неонатологичното ни отделение е обурудвано според изискванията за диагностика и терапевтични манипулации, необходими за осигуряване безопасността на току що проплакалите съвсем мънички човечета, които трябва да се приспособят към не толкова сигурния и уютен свят, извън утробата на майка си.

Ако решите в нашата клиника да се осъществява пренаталната и фетална грижа, може да се възползвате от абонаментното проследяване, което предлагаме, информация за което ще намерите ТУК. Ако ли пък не следите бременността си при нас, може да си запишете час за преглед, желателно, малко по-рано от 36-та гестационна седмица.

Нормално раждане

Терминът “нормално раждане” следва да се разбира като раждане през естествените родови пътища, което протича без усложнения. Нормалното раждане е състояние и процес, толкова естествен, колкото е ходенето и дишането. Така е просъществувал човешкият род в продължение на милиони години. Затова не си позволяваме да твърдим, че при нас ще получите нещо изключително, което няма да намерите във всички останали родилни отделения с добри професионални екипи. Но вярваме, че воденето на раждането при нас от квалифицирани акушер-гинеколози, анестезиолози/присъствието на които е задължително при започнал родов процес, независимо от желението или нежеланието на родилката за обезболяване на раждането/, както и на неонатолози, техните знания опит и радостта от работата, с която сме благословени, дарява нашите пациентки и нас с успех-появата на света на нов живот и в крайна сметка,здраво бебе.

Женската консултация, феталната морфология, ехокардиографията на плода, генетичният скрининг, дородовите диагностични процедури-инвазивни и неинвазивни са възможности, които ни дава нашето съвремие за да постигнем така жадуваното от родителите и от нас здраво детенце. Прекланяйки се пред чудото на живота и тайнството, осъзнаваме, че това, което можем да направим с нашите човешки усилия е стриктно съблюдаване и адекватни действия с обективните дадености и науката.

 Документацията, която е необходима при постъпване на пациентка за раждане в клиниката е следната:

– карта,която предоставя информация за проследяването на бременността до постъпването и при нас, освен, ако бременността не е проследявана при нас.
– направление за хоспитализация /бланка №7 на МЗ Ии НЗОК/ когато има здравна застраховка и раждането ще се извърши по клинична пътека, или направление от акушер гинеколог.
– лична карта
– всичко останало,което е необходимо за престоя-тоалетни принадлежности, нощница, еднократни чехли и консумативи се осигуряват от клиниката.

И така, след девет трепетни месеци, изпълнени с много радост, надежда, очаквания, но и страх от неизвестното и това, което предстои идва денят, в който невидяното от никого бебе категорично и безусловно заявява волята и желанието си да види този свят и извън майчината утроба и да бъде част от него. Ако Вашия избор сме ние – клиника Малинов, ще се постараем да Ви разкажем в най-общи линии какво да очаквате, какво трябва да направите и кога да ни потърсите.

Трябва да се обадите веднага, когато:

– почувствате изтичане на течност, т.нар. “изтичане на водите”. Тогава най-добре е направо да дойдете в болницата, където разполагаме с денонощен екип от специалисти на разположение.
– при поява на регулярни контракци, които са различни от неболезнените контракции, които може би сте изпитвали по време на бременността.
И при двата признака, бъдещата майка трябва да сигнализира и да постъпи в болницата за мониториране на детските сърдечни тонове и маточните контракции.

Ние, в клиника Малинов вярваме в уникалността на човешката природа и в това, че едно и също състояние се проявява, преживява и протича различно при различните хора. Затова ще се опитаме да избягаме от статистическите цифри и клишетата, но все пак ще Ви представим една най-обща картина на това, което Ви предстои.
В началото започват контракциите и разкритието на маточната шийка. Това е най-дългата фаза на раждането. Постепенно контракциите стават по-чести, а т.нар. “запушалка на маточната шийка “, пада. През това време най-важното към което се концентрира лекарския екип са честотата на маточните контракции и силата и честотата на детските тонове. Пълното разкритие на маточната шийка завършва с раждането на бебето. Ако майката не е взела предварително решение, или се съмнява, дали би искала раждането да се обезболи напълно, то тя може да промени решението си във всеки един момент и дежурният анестезиолог ще направи необходимото.