Хидросалпингс

Хидросалпингс е състояние, при което една или двете маточни тръби образуват големи сакове, пълни с течност. Това е състояние, което изисква оперативно лечение.

Запазете час

Онлайн записване

Маточните тръби се намират от двете страни на матката като осигуряват срещата между сперматозоиди и яйцеклетка. В тях се случва оплождането и предвижването на ембриона до маточната кухина, където той се имплантира и се развива нормална бременност. Когато маточните тръби са увредени, има опасност от възникване на извънматочна бременност или трайна непроходимост. Ако тръбите са непроходими, те често пъти срастват за коремната обвивка като се натрупва течност в техните дистални (крайни) участъци като това създава предпоставка за възспаление от инфекциозен или неинфекциозен произход. Това, от друга страна, води до образуването на ембриотоксини, които увреждат сперматозоиди, яйцеклетки дори и ембриони.

При пациентки, при които се прави инвитро оплождане, ние създаваме ембрионите в лабораторни условия и след това ги връщаме в матката под ултразвуков контрол (ембриотрансфер). Когато пациентката страда от хидросалпингс, същият произвежда ембриотоксини, които ще достигнат до ембриона по съседство или по кръвен път и той ще загине.

Как се лекува ?

Когато тръбата е увредена до такава степен, че да се првърне в раздут токсичен сак, тя трябва да бъде отстранена. Някои колеги твърдят, че е достатъчно да се коаголира и прекъсне проксималната й част като се ограничи достъпа по съседство на токсините до ембриона. Ние не сме на това мнение. Доказано е, че токсините навлизат в кръвообръщението и отново вредят на ембриона. Коаголация и лигация на тръбата не е достатъчно! Тя трябва да се премахне. Важен е механизма на премахване, тъй като кръвоснабдяването на яйчника минава в непосредствена близост то маточната тръба. Необходимо е голяма квалификация на хирурга или наличието на хармоничен скалпел, с който да се извърши интервенцията.

Операцията се прави по безкръвен път, чрез лапароскопия.

д-р Явор Малинов

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/donorska.programa.jeni_.malinov.jpg
Top