Ендометриоза

Запазете час

Онлайн записване

Ендометриозата е състояние, при което лигавицата на матката (ендометриума) се разраства в други тазови структури извън кухината на матката. В ранните стадии на ендометриозата обикновено има много малки или никакви изобщо видими признаци на анатомични смущения, достатъчни за да попречат на нормалната овулация или за транспорта на яйцеклетката до маточните тръби.

При напредналата ендометриоза, обаче, се наблюдават тазови сраствания които могат да възпрепятстват зачеването и транспорта на яйцеклетката от яйчника, както и ембриотрансфера. Жени с подобен проблем имат по-голяма вероятност да развият инфертилитет. За това има няколко основни причини:

При по тежки форми ендометриозата може да причини сраствания и ръбци в таза, които от своя страна има вероятност да наранят или блокират маточните тръби. По този начин срещането на яйцеклетката и сперматозоидите е възпрепятствано. Ендометриозата е свързана с наличието на токсини в перитонеалната секреция. Когато яйцеклетката и сперматозоидите „пътуват“ към маточните тръби те са за кратко изложени на вредното въздействие на тези токсини, което възпрепятства оплождането.

Също така, ендометриозата е свързана със смущения в имунната система на жената, които пречат на оплодената яйцеклетката да се закрепи за маточната стена. В около 25-30% в случаите на ендометриоза има нарушена овулация. Според проучвания зад ендометриозата лежи хормонален проблем, който влияе на фертилитета.

Ендометриозата трябва да бъде лекувана оперативно или с инвитро оплождане. Ако има ендометриозни кисти или други видими лезии и огнища, които се очаква да компрометират имплантация след ембриотрансфер се пристъпва към TVL и лапароскопия.

Top