Полип на ендометриума

Полип на ендометриума е доброкачествен тумор, който се образува в матката.

Запазете час

Онлайн записване

Матката има три слоя погледната отвътре на вън:

  • Ендометриум – лигавицата на матката. Този слой тапицира маточната кухина.
  • Миометриум – мускулният, средният слой.
  • Периметриум – серозната обвивка на матката, перитонеум.

Ендометриума e тази обвивка, в която се имплантира ембриона по спонтанен път или след ембриотрансфер при инвитро. Структурата и функцията на този слой са критични за правилното нидиране и развитие на ембриона. Ако има проблем с дебелината или морфологичната структура на ендометриума, тогава имплантация не се осъществява или риска от спонтанен или задържан аборт са големи. Един пример за такова отклонение от нормата е появата на полип на ендометриума.

Клетките на ендометриума се делят след всяка менструация с цел получаване на дебела лигавица, която да може да посрещне ембрион. Ако бременност не настъпи, тогава цялата лигавица се излющва – менструация. Тези промени се случват всеки месец, и понякога е възможно да се получи грешка в програмата на клетките на ендометриума – те започват да растат неконтролируемо, образувайки доброкачествен тумор в маточната кухина.

Диагнозата се поставя ултразвуково. Лечение е необходимо, ако полипа се сканира в продължение на дълго време (повече от 3 месеца), ако има кървене или най-вече зацапване между менструациите или ако се планира забременяване. Отстранява се с процедура, наречена хистероскопия.

д-р Явор Малинов

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/donorska.programa.jeni_.klinika.malinov.jpg
Top