Извънматочна бременност

Запазете час

Онлайн записване

След полов контакт или след инсеминация сперматозоиди достигат до яйцеклетката, и ако тя се оплоди се превърща в ембрион. Този ембрион се предвижва до маточната кухина, където се имплантира и се развива интраутеринна (в матката) бременност. Трябва да се отбележи, че целият този процес по логистика и преместване на биологични материали се случва в маточните тръби. Ако, по някаква причина, структурата на тръбата е нарушена поради различни патологични състояния (непроходимост на маточните тръби, хидросалпингс, миома на матката, киста на яйчника и др.) тогава ембриона не достига до маточната кухина за да се имплантира. В повечето случаи той ще загине, но може и да се имплантира в участък, който не е предвиден за да износи бременност. В тези случаи се образува екстраутеринна бременност, или извънматочна бременност.

Най-често местата, за които се захваща ембриона при извънматочна бременност са маточните тръби. Ембриона, поради различни причини, не дочаква да бъде предвижен до матката а се импрантира в лигавицата на маточната тръба. Други по-редки локации включват рога на матката, маточната шийка, яйчника, перитонеума (вътрешната обвивка на корема) и др. много редки случаи.

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/malinov.donorska.programa.jeni_.jpg
https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/couple.malinov.jpg

Защо това е проблем ?

Бременността, сама по себе си, представлява един бързо нарастващ тумор, на когото организма не оказва никаква съпротива за своето развитие. Когато това се случва в матката, няма проблем – това е орган, който е изчислен за тази цел. Матката може да увеличи своето кръвоснабдяване и да промени размерите си драстично, като дори позволява евакуацията на плода и плацентата през естествено отвърствие. Когато бременността възникне в друг орган (например маточна тръба) проблема идва от факта, че маточната тръба съвсем не е предвидена за тази цел.

Когато бременността започне да расте, тя може да достигне определен размер преди маточнатата тръба да се скъса от налягането, довеждайки до вътрешен кръвоизлив. Този кръвоизлив ултимативно ще доведе до смъртта на пациентката. И ето защо ние се отнасяме към това състояние с голяма сериозност. Извънматочната бременност е абсолютна индикация за операция.

След инвитро, ние връщаме ембриони в маточната кухина под ултразвуков контрол. Тогава, отново, има опасност от възникване на извънматочна бременност, тъй като е възможно течността, в която се намира ембриона в катетъра по време на ембриотрансфер, да отведе ембриона до маточната тръба или маточна шийка.

Как се лекува ?

Лечението на извънматочната бременност е оперативно. Чрез лапароскпия (безкръвна операция) се влиза в коремната кухина без да се прави голям хирургичен разрез на корема. Идентифицира се съответния участък и се прави опит да се отстрани само бременността без органа. За съжаление, това често пъти не е възможно, тъй като органите, засегнати от извънматочната бременност (най-често маточни тръби), са твърде увредени. За радост, със съвременните методи на диагностика и навременно лечение, на практика всички случаи на извънматочна бременност завършват успешно и без каквито и да е негативни последствия за пациентката.

Важен е механизма на премахване, тъй като кръвоснабдяването на яйчника минава в непосредствена близост то маточната тръба. Необходимо е голяма квалификация на хирурга или наличието на хармоничен скалпел, с който да се извърши интервенцията.

д-р Явор Малинов

Top