Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната инсеминация представлява метод на асистирана репродукция, при който обработен материал от партньор или донор се инжектира в маточната кухина чрез специален катетър.

Запазете час

Онлайн записване

Правим Тест

Когато една двойка има репродуктивен проблем, ние правим изследване на базовите хормони при жената и спермограма при мъжа. Ако не се намерят значителни отклонения и в двете изследвания, ние правим тест за проходимостта на маточните тръби чрез TVL или цветна снимка.

При проходими маточни тръби, липса на други патологични отклонения в женската репродуктивна система и нормална спермограма при мъжа ние продължаваме с вътрематочна инсеминация.

Инсеминацията трябва да бъде направена, когато доминантният фоликул се пукне в процес наречен овулация. Но кога точно настъпва тя?

Има начин да се проследи и предизвика, с динамично следене чрез уктразвукови прегледи през 1, 2 или 3 дни във фоликуларната фаза и изследване на стероидни хормони. Когато фоликула е готов да освободи зряла яйцеклетка, ние правим процедурата.

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/vutrematocna.inseminaciq.malinov.jpg
https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/malinov.embrion.jpg

За процедурата

Партньора на пациентката се поканва поне два часа преди уреченото време за процедурата за да отдели материал. Молим мъжа да има поне два дни въздържание за оптимални параметри на сперматозоидите. След процес по обработка на пробата се пристъпва към процедурата.

Пациентката се настанява на гинекологичен стол в удобно помещение, където без анестезия се поставя катетър в маточната кухина, съдържащ обработения материал. По специална техника материала се освобождава в маточната кухина.

След процедурата молим пациентките да полежат поне два часа, за да дадат на сперматозоидите шанс да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят, макар и да сме наясно със световните статистики, които показват, че такъв престой няма ефект върху успеха на процедурата. Това време пациентката може да прекара с мъжа си на специална кушетка.

Прогестеронова терапия

Дните след процедурата пациентката ще приема прогестеронова терапия със или без други медикаменти, имащи за цел оптимална рецептивна способност на ендометриума. След 15 дни каним пациентката на кръвен тест за бременност.

Инсеминацията е сравнително ефективна процедура, но все пак ние често пъти се налага да припомняме на пациентите, че този метод, макар и асистирана репродукция, няма същата успеваемост като инвитро оплождането.

Държим нашите пациенти да имат реалистични очаквания относно прогнозата на тази процедура, тъй като тя, в световен мащаб продължава да има успеваемост под 50%.

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/Stimulacia.jpg
Top