Киста на Яйчника

Кистата на яйчника е една от най-честите патологии в гинекологията.

Запазете час

Онлайн записване

За практическата част на това клипче, ще дадем класификация, която да бъде достатъчно информативна.

Най-честа е фоликуларната киста. Яйчника, заедно с ендометриума, е най-реактивната тъкан в човешкото тяло. Всеки месец, определена кохорта фоликули започва да расте заедно като един от тях ще стане доминантен фоликул, достигайки до 22 милиметра размер. Настъпва овулация, фоликула се пука и яйчника възстановява размерите си до началото на следващия менструален цикъл и така всеки месец. Тези промени в размера могат понякога да доведат до липса на овулация, което от своя страна довежда до задържан фоликул, който може да достигне много големи размери. Това е един от примерите за получаване на киста на яйчника.

Кистата на жълтото тяло се получава след овулация. Изпразнения фоликул се пълни с кръв.

Фоликуларната киста и кистата на жълотото тяло се получават поне веднъж в живота на всяка една жена. Това, което ги направи известни е възможността да бъдят видяни с помощта на масовата употреба на ултразвукова диагностика. Тяхното лечение се осъществява с противозачатъчни хапчета. При неуспех, лечението се удължава като срок. Много държим да наблегнем на следното: ТЕЗИ КИСТИ НЯМАТ НУЖДА ОТ ОПЕРАЦИЯ ОСВЕН В СПЕШНИ ИЛИ ЕКСТРАВАГАНТНИ СЛУЧАИ !

Ние в Клиника Малинов сме репродуктивни специалисти и сме много чувствителни на тема яйчников резерв. Всяка една интервенция върху яйчника довежда до неизбежното намаляване на яйчниковия резерв, което резултира в трайни последствия за репродуктивния потенциал на всяка една пациентка. Клиника Малинов силно препоръчва операции върху яйчника да не се правят освен в крайно належащи и спешни случаи. Броя на нашите пациентки, които са достигнали на млада възраст до донорска яйцеклетка поради операция на яйчника е твърде голям. Ние в Клиника Малинов твърдо се обявяваме против операциите на яйчника от комерсиална цел.

Ако кистата е от друг произход, внимателна оценка трябва да бъде направена въз основа на нейните локализация, размер, темп на растеж, структура, наличие на други ехографски и клинични данни и туморни маркери преди определяне на поведение.

Ако операция се наложи, тя се прави с TVL или лапароскопия.

д-р Явор Малинов

Top