От началото на годината 436 деца са родени след ин витро процедури

27/07/2012

От началото на годината 436 деца са родени след инвитро процедури, финансирани от Фонда за асистирана репродукция, се посочва в отчета на Фонда за първото полугодие на 2012 година, съобщават от Здравното министерство. Към момента бременните жени след успешно проведени процедури са 472. От ведомството допълват, че за шестте месеца жените получили заповеди за започване на инвитро процедури са 2316. Димитър Панев с повече по темата.

Репортер: 1523 са инвитро процедурите, финансирани от Фонда за асистирана репродукция в първите шест месеца от годината, допълват от министерството. Процедурите се извършвали в 24-те лечебни заведения, с които Фондът има сключени договори. Общо през периода са одобрени 2255 заявления за първи, втори и трети опит. Като част от тях са подадени в края на миналата година. 2085 пък са постъпилите заявления за същото време. В отчета на Фонда се посочва още, че изразходваните средства за периода от 1 януари до 30 юни са малко под 6,5 млн. През този период работата на Фонда е била проверявана 4 пъти.

От здравното министерство припомнят, че с промени в Правилника на фонда от 8 юни срокът на валидност на заповедите за финансиране за процедурите бе удължен от шест месеца на една година. По този начин по-голям брой жени с репродуктивни проблеми получили шанс да имат свое дете. Освен пациентките със злокачествени заболявания, с предимство при разглеждане на заявленията вече се ползвали и жени с други медицински причини, допълват още от ведомството.

Top