...
 

Миома на Матката

Миомата е доброкачествен тумор на матката. Принципно е безсимптомен, но понякога може да доведе до различни оплаквания, едно от които е инфертилитет.

Запазете час

Онлайн записване

Миомата е доброкачествен тумор от мезенхимен произход, който възниква в миометриума, или мускулния слой на матката. Миомата не прави нищо друго освен това да расте и понякога, растейки да затруднява функцията на някои от репродуктивните органи (матка, маточни тръби, маточна лигавица – ендометриум), причинявайки инфертилитет. Обичайно миомата няма симптоми, но когато и се даде време да порастне голяма може да доведе то:

  • Кървене – Обилно кървене около менструалния цикъл заради неправилна функция на ендометриума;
  • Болка – Болезнен цикъл и при големи възли – болка при секс;
  • Тумор в корема – Пациентката има чувството, че има топка в корема, която често пъти може да се напипа по предна коремна стена;
  • Смущение при ходене до тоалетна – Миомата, ако е голяма, може да притиска пикочния мехур или ректума.

Диагноза

Миомния възел се диагностицира чрез ултразвуково изследване. Много често се сканира като хипоехогенна окръглен тумор, хвърлящ сянка.

За съжаление, дефинитивната диагноза остава единствено хистологична – тоест, трябва тумора да се извади и изпрати за хистологично изследване.

Лечение

Лечението на миомата е въпрос, който трябва да дойде на втори план. По-важният въпрос е: Има ли нужда от лечение? В зависимост от разположението си, големината си, склоността да нараства и оплакванията на пациентката се прави детайлна оценка на състоянието на пациентката и прогнозата от лекуването или нелекуването на възела. Не всеки миомен възел трябва да се лекува а само тези, които са симптомни или биха могли да доведат до спонтанен аборт.

Ако се вземе решение за лечение, то бива оперативно. Някои специалисти са на мнение, че лечение може да се направи с билки или някои медикаменти. Нашия опит (както и световния) показва, че това не може да стане. Миомният възел не може да се лекува консервативно. И затова ние предлагаме миниинвазивна операция.

Ако възела е субмукозен, тоест по-голямата му част е в близост до кухината на матката, то той може да бъде премахнат чрез хистерскопия. Ако възела е по-голям и е разположен по друга локализация на матката, която не позволява хистероскопско отстраняване, тогава се прави лапароскопия.

Искаме да наблегнем на следната подробност. Няма миомен възел, който е твърде голям или трудно разположен за миниинвазивна операция. Отваряне на корема НЕ СЕ налага при каквито и да е спецификация на възела, освен ако неговите размери не са над 15 сантиметра. Няма миомен възел, заради който да се извади матката… Винаги може тя да се запази освен при крайно невероятни обстоятелства.

Необходимо е да се напомня това на пациентите, тъй като те често пъти постъпват в нашето отделение след консултация с други специалисти, които твърдо са заявили, че премахването на възлите не може да стане миниинвазивно заради твърде голям размер. В други случаи, пациентите идват за отстраняване на матката и са очудени да разберат, че такава операция съвсем не се налага.

д-р Явор Малинов

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/donorska.programa.jeni_.klinika.malinov.jpg