...
 

Непроходимост на тръбите

Запазете час

Онлайн записване

Маточните тръби се намират от двете страни на матката. Те свързват цервикалния канал и маточната кухина с коремната кухина, където се намират яйчниците. Тяхното значение за репродукцията е много голямо. Маточната тръба трябва да залови яйцеклетката след овулация – процес, който не бива да се поденява по сложност.

След това, трябва яйцеклетката да се предвижи до ампуларната част на тръбата, където, своевременно да са достигнали сперматозоидите и да настъпи оплождане. След оплождането, трябва оплодената яйцеклетка да бъде предвижена до маточната кухина точно навреме за нейната имплантация. Миг по-рано или по-късно, може да настъпи извънматочна бременност.

Целият този процес зависи от маточната тръба. Нейната роля в репродукцията, в крайна сметка, се оказва може би най-значима с оглед репродуктивните проблеми в днешни дни.

Понякога е възможно маточните тръби да не могат да изпълнят функцията си. Функцията на тръбите е свързана с тяхната анатомия, и всеки процес, който довежда до нарушаването на анатомията на маточната тръба неотменно ще доведе и до нарушаване на нейната функция.

Понякога, тези промени са вродени но по-често се получават в следствие на прекарани заболявания. Хламидиална инфекция, хидросалпингс, ендометриоза и други заболявания довеждат до запушване на тръбите. Ние мислим за тази патология, когато спермограмата на мъжа не показва нарушение на неговата сперматогенеза, но забременяване няма.

Методите, които могат да диагностицират такива проблеми са:

Когато се докаже двустранна непроходимост на маточните тръби, ние може да предложим оперативна интеревенция в опит да възстановим тяхната анатомия, но златен стандарт с най-висока ефективност в този случай, се явява инвитро оплождането.

д-р Явор Малинов

https://malinov-clinic.com/wp-content/uploads/2022/07/neprohodimost.na_.trubite.malinov.jpg